Временни (собствени и гостуващи)

Каменната арена на Плиска
Археологически проучвания 2005 – 2015 г.

Десетгодишните археологически проучвания на уникалното съоръжение в първата българска столица са представени в изложба в Регионалния исторически музей. Изградена непосредствено до Дворцовия център, арената заема важно място в структурата на столичното градоустройство. На нея археолозите попадат неочаквано, в търсене на дървена цитадела, а геофизичните проучвания показват, че става въпрос за
кръгла каменна площадка, разположена на площ от 1 декар и заобиколена от дървена ограда. Откритата керамиката датира функционирането на арената в периода от края на ІХ до средата на Х в. Открити са находки и от втората половина на Х – първата половина на ХІ век. В експозицията са изложени най-интересните артефакти, открити по време на археологическите разкопки – цели глинени съдове, фрагменти с графити, реликварий, нагръдни кръстове, накити от благородни метали и медни сплави – обици, висулки,
пръстени, катарами, коланни накрайници и апликации за облекло, златни, сребърни и медни монети.


Изложба “Съкровища от Южното Черноморие“

От 9 март до 10 май 2018 г. в зала „Съкровищница“ е експонирана изложбата „Съкровища от Южното Черноморие“

Гостуващата изложба включва избрани археологически находки, част от колекциите на Регионален исторически музей – Бургас и Исторически музей – Приморско. Изложени са внушителен с размерите си глинен съд – урна с букелна украса от Ранножелязната епоха, един от малкото пълни комплекти за украса на конска сбруя от времето на траките, сребърни монети – денари и тетрадрахми, както и златни накити, открити при проучванията на некропола на Месамбрия Понтика.

 

 


 

Нова временна експозиция “Изкуствата на Тибет”

До 15 май в Мраморното фоайе на музея е изложена новата временна експозиция „Изкуствата на Тибет”.

Изложбата включва предмети, свързани с религията, културата и бита на населението на азиатската област. Реализира се със съдействието на Исторически музей – Димитровград, на който е дарена от извънредния и пълномощен посланик на Китайската народна република в България.

 

 

 


Гостуващата от Регионален етнографски музей – Пловдив експозиция илюстрира народните представи за звездното небе, слънцето, луната, звездите и кометите, както и тези за метеорологичните явления като дъжд, сняг, светкавици, мълнии, дъга, мъгла, роса, облаци, вятър и др.