Временни (собствени и гостуващи)

Изложбата представя градоначалници на гр. Шумен от Освобождението до наши дни. На двадесет табла се проследява управлението на част от всичките 53 кмета, както и промените осъществени в нашия град през периода на тяхното кметуване. В експозицията са включени и лични вещи на първия кмет Ради Гьокчеренлиев, д-р Петър Кърджиев, Иван Попов, Димчо Попов, Атанас Касчиев, Антон Кечиджиев, Юри Аврамов, Александър Узунов и др.

Изложбата има и образователен характер. Предназначена е за всички, които се интересуват от историята на град Шумен.


Посветена на изтъкнатите шуменски иконописци Никола Василев и Васил Беделев. Посетителите на музея ще се запознаят с пълния блясък на творчеството на двамата талантливи зографи от Шумен.


 

Съкровището от село Црънча е част от колекциите на Регионален исторически музей – Пазарджик. Открито случайно, през 1960 г., то се състои от многосъставни накити – прочелник, диадема и колан, изработени от сребро с позлата, а датировката им е към XIII – XIV в. – период на значителна роля на търговските взаимоотношения между българските земи и Венеция, Генуа и Дубровник.


Експозицията показва представителна извадка от фондовете на 4 музея – Регионален етнографски музей – Пловдив и регионалните исторически музеи в Бургас, Смолян и Шумен. За малките посетители е предвиден образователен модул. Изложбата е придружена от тематичен каталог (на три езика), сувенири с изображения на шевици от фондовете на посочените културни институции.