Събития

Награди “Жива”

Регионален исторически музей – Шумен спечели специално признание за внимание към посетителите и отвореност. Международното отличие бе получено по време на връчването на наградите „Жива“ за най-добър славянски музей. Официалната церемония се проведе от 12 до 15 септември в Националния технически музей в Прага, Чехия.
В петото издание на инициативата на Форума на славянските култури са номинирани общо 25 музея от 12 държави. През месеците април и май всички те са посетени от представители на специално определено жури, включително и от Европейската музейна академия (ЕМА). От българска страна в него участва и Екатерина Джумалиева – директор на Дирекция “Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”.
При оценката и присъждането на това отличие е взет под внимание фокуса на културната организация върху взаимодействието с неговите посетители, включително и чрез иновативната употреба на новите технологии. В решението на журито са отчетени повишаващите се посещения и разнообразните дейности, насочени към различни публики. „Силно свързан с местната и регионалната идентичност и богатото археологическо наследство, музеят заема водеща културна, образователна и социална роля“ заключава то.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *