Последвайте ни:

Огнестрелно оръжие

Огнестрелно оръжие

Регионален исторически музей – Шумен съхранява голяма колекция огнестрелни оръжия от периода на Възраждането до такива от Втората световна война. Нейното окомплектоване започва още от създаването на музея и продължава почти до края на ХХ век. Във фондовете и в зала „Вяра и сила” се пазят и са показани къси (револвери и пистолети) и дълги (карабини, пушки и многозарядни оръжия) модели огнестрелни оръжия с кремъчно и капсулно пълнене, а също така и патронни.

Музеят притежава и оръжие от войните за национално освобождение и обединение (на въоръжение в българската и други армии, участвали в тях): Руско-турска, Първа и Втора балкански, Първа и Втора световна война.

Сред най-интересните екземпляри са кремъчна ловна пушка, двуцевна, от оръжейниците на Версай и многоцевен пистолет Мариет – междинно звено между капсулния пистолет и револвера.    

Някои от културните ценности имат и своята история – участвали в различни събития, важни за града и страната, притежание на личности, свързани с историята Шумен, факт който повишава тяхната културна стойност.