Последвайте ни:

Пафти

Пафти

В Регионален исторически музей – Шумен се съхранява богата колекция пафти, една част от които са притежание на известни шуменски фамилии, а други са дело на майстори-златари от града. Колекцията се формира през 20 – 30–те г. на ХХ в., когато в музейните фондове под формата на откупки или дарения постъпват първите експонати.

Образците обхващат хронологическите граници на ХІХ – началото на ХХ в. Те впечатляват със своята разнообразна форма и големина. Според това се разделят в три групи: пафти с палметовидна форма, с кръгла и продълговата. Основни материали, от които са изработени пафтите са сребро и неговите сплави, и злато, което се използва предимно за позлатяване на накитите. Техниките използвани при изработка са коване, изчукване и филигран. Декорацията на пафтите е от седеф, цветен емайл и полускъпоценни камъни, които ги превръщат в неповторими произведения на златарското изкуство.

Пафтите са едни от най-разпространените накитни предмети сред нашия народ и са неразделна част от традиционното облекло на българката. Тяхното предназначение е да съединява краищата на колана и да пристяга кръста на жената. В българската народна култура употребата на пафтите има и апотропейно значение. Широко разпространено е вярването, че колана, респективно и пафтите, предпазват от зли духове и лош поглед.

От съхранената колекция е създадена мобилна изложба „От сребърни пафти снага да ми тегне…”, представена в изложбените зали на РИМ – Шумен и тези на ИМ – Каварна.