Последвайте ни:

Филигран

Филигран

Регионален исторически музей – Шумен разполага с богата колекция от филиграни накити – пръстени и гривни, пафти, обеци, брошки, колиета; църковна утвар; предмети за бита. Тя се датира от ХІХ век до средата на ХХ век. Нейното обособяване започва още с учредяването на археологическо дружество с музей през 1902 година.

Шумен е един от известните по време на Възраждането златарски центрове. В ателиетата се изработват и изделия от филигран – ювелирна техника, при която орнамента се изгражда от тънки златни или сребърни нишки, които определят лекия и изящен рисунък на орнамента. Към края на ХIХ век в Шумен има пет златарски дюкяна, в които се работи и тази техника. Известни майстори-златари са дядо Герчо Куюмджията, Агоп хаджи Зарукян и Байо Николов. До 1942 г. в Шумен работи и потомствената фамилия майстори на филигран – Герчо Тодоров, Тодор Герчев, Сава Герчев.

От колекцията филигранни изделия е създадена и мобилна изложба „От златните им ръце (колекция филигран от фондовете на Регионален исторически музей – Шумен)”, която е придружена от двуезични текстове представени на ролбанери, а също така е отпечатан и каталог на част от културните ценности под същото заглавие.