Последвайте ни:

Мобилни изложбени продукти

Експозиции

Мобилни изложбени продукти

РИМ – Бургас
ИМ – Карлово
Руски културно-информационен център
РЕМО “Етър”
ПО ШЕВИЦИТЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ…(ТРАДИЦИОННИ БЪЛГАРСКИ ШЕВИЦИ)

Изложбата включва културни ценности от колекции на регионалните музеи Шумен, Смолян и Бургас, а също така и от Регионален етнографски музей – Пловдив. Над 200 броя експонати представят разнообразието на българското везбено изкуство от различни региони на България.

Експозицията е придружена от 10 броя табла с информационни текстове и размери 0,60/1,60 м (стойка Х – банер). Културните ценности са разположени на табла, за които при гостуване е необходимо място за окачване. Според размерите са необходими от 8 до 10 броя витрини.

На домакините ще бъдат предоставени и работни книжки за оцветяване за детски занимателен модул към изложбата, а също така и работните файлове на оцветявката. 

СВАТБЕНИТЕ ОБИЧАИ НА ЕТНОСИТЕ

Изложбата включва сватбени обредни реквизити и костюми на българи, турци, арменци, евреи и роми, разкрива традициите и обичаите на отделните общности. Тя показва колко общи и в същото време различни са сватбените обичаи на етносите в България. Изпълнена с множество развлекателни елементи, сватбената обредност цели да осигури на младите дълъг и щастлив семеен живот. За всеки етнос и неговите сватбени обичаи допълнително разказват и информационни винилни табла.

ДЕТСТВО МОЕ

С изложбата искаме да ви върнем назад във времето. Експонират се над 200 детски играчки и игри от фонда на РИМ – Шумен. Експозицията представя предмети от детството и миналото, които в днешно време ни се струват далечни и забравени. Голяма част от тях са събрани по време на дарителската акция „Детство мое”, която музеят организира през 2013 г.

Към изложбата има 8 информационни винилни табла.

„ТОЧНО И НАВРЕМЕ” ИЛИ КОГАТО РАДИОТО В ШУМЕН ПРОГОВОРИ, А ЧАСОВНИКЪТ ОТМЕРИ!

Изложбата „Точно и навреме” или когато радиото в Шумен проговори, а часовникът отмери!” представя колекции часовници и радиоапарати от фондовете на Регионален исторически музей – Шумен. Голяма част от експонатите постъпват като дарения, в резултат на проведена дарителска акция през 2016 г. Някои от тях са били притежание на известни шуменски фамилии – Верби, Байнови, Аврамови и др. Колекция „Радиоапарати” представя образци от 30-те – 80-те години на ХХ век, внасяни посредством търговските контакти на шуменци.
Изложбата е допълнена с информационни табла (рол – банери), които разкриват историята и любопитни факти, свързани с темата.

СВЕТЛОПИСЦИТЕ НА ШУМЕН КРАЯ НА ХІХ – СРЕДАТА НА ХХ ВЕК

Изложбата „Светлописците на Шумен” проследява развитието на фотографското изкуство в града от края на XIX до средата на ХХ век и представя материали, свързани с фотографията в град Шумен. В Шумен е направена първата българска снимка. Изключителна заслуга за развитието на фотографията има известната шуменска фамилия Маркарян. Голяма част от тяхното наследство днес се съхранява в музея.

Изложбата се придружава с отделни информационни табла и оригинални снимки на първите светлописци в Шумен.

ШАРЕНИЯТ СВЯТ НА КИНОТО

Изложбата показва богатата колекция киноафиши от 20-те до края на 80-те години на XX век, съхранявана в музея. Изключителната заслуга за тях се дължи на шуменеца Ростислав Бакалов – наричан често „пленник на седмото изкуство”, събрал над 2200 киноафиши от световното кино.

Големият брой на плакати дава възможност изложбата да бъде представена и тематично – „Дългият път към свободата”, „В света на унгарското кино”, „Балканско кино”, комедийни филмови плакати и други.

Не са необходими витрини.

ШУМЕНКАТА – МОДЕРНА И КРАСИВА ПРЕЗ ХХ В.

В изложбата са представени над 100 оригинални експоната. Чрез тях ние показваме промяната в облеклото и аксесоарите на шуменката в продължение на един век – време, останало в спомените на по-възрастните и непознато за младите.

В експозицията могат да се видят и много любопитни обяви и реклами свързани с женската мода и красота, публикувани в шуменската преса от 20 – 40-те години на ХХ век.

ФОСИЛИ И МИНЕРАЛИ ОТ ФОНДА НА РИМ – ШУМЕН

Изложбата представя част от богата колекция „Вкаменелости и минерали”, сформирана през 1980 г. към дружество „Приятели на музеите”. Вкаменелостите са представени от образци на животинския и растителен свят – морски звезди, охлюви, корали, миди, лишеи, а минералите от аметист, ахат с кварц, яспис, опал, арaгонит, кварцови друзи и др. Изложбата е придружена от 10 броя табла с информационни текстове и размери 0,60/1,60 m (стойка Х – банер). Текстовете са билингва – на български и английски език.

За експониране на изложбата са необходими от 6 до 8 витрини в зависимост от размерите им.

ПОЛЪХ ОТ СТАРИЯ ШУМЕН

Изложбата представя частична възстановка на улица „Араста”, която през втората половина на XIX и първата на ХХ век, заедно с площада, е център на културния и стопански живот на шуменци. Експозицията пресъздава, обособени в отделни кътове, стая на един от първите хотели в града „Сан Стефано”, аптека, адвокатска кантора, обущарница, шивашко ателие, книжарница и бирария (кафене).

Не са необходими витрини.

 

ШУМЕН ПРЕЗ ФОТООБЕКТИВА

Изложбата е създадена за външни условия и представлява 10 стойки с 20 информационни табла с размери 1,25/0,80/1,7 m, на които са отпечатани пощенски картички от фонда на РИМ – Шумен, свързани с архитектурното минало на града. Те обхващат периода от началото до 40-те г. на ХХ век. Групирани са в няколко раздела: общи изгледи от Шумен, сгради, улици, площади, места за отдих. Текстовете на таблата са билингва – на български и английски език.

Експозицията се нуждае от обширно пространство и охрана или видео наблюдение през тъмната част на денонощието, когато е експонирана при външни условия.