Последвайте ни:

Киноафиши

Киноафиши

Регионален исторически музей – Шумен разполага с може би най-голямата колекция от киноафиши на български и чуждестранни филми в страната. Техният брой е 2280. В нея намират място кино плакати с най-известните киноактьори от 20-те – 80-те г. на ХХ в. Тук са и първите български филми, произведени след 9.IX.1944 г. – „Ще дойдат нови дни”, „Калин Орелът”, „Под игото”, „Героите на Шипка” и др.

Заслугата за събирането на тази изключително богата колекция е на Ростислав Бакалов – с право наричан „пленник на седмото изкуство” и признат за „чудак“, отдал се на кинематографията. В историята на киното името на Ростислав Бакалов се свързва и с издаваното от него единствено не само в България, но и в света ръкописно Списание за кино-култура и пропаганда със заглавие „Кино-вести“. Брой 1 излиза на 2 януари 1929 г. В списанието се дават подробности от живота на световни режисьори и артисти, участващи в най-новите филми. Публикуват се статии за културния живот в България, като откриването на Народния театър „Иван Вазов“ в София след станалия през 1922 г. пожар, появата на нов кинотеатър в Шумен и др. Последното издание включва едновременно 18, 19 и 20 брой и се разпространява на 7 октомври 1929 г.

Колекцията плакати и издаваното от Ростислав Бакалов списание са откупени през 1992 г. от Регионален исторически музей – Шумен от наследниците му и сега се съхраняват във фондовете на музея.

От колекцията са създадени няколко изложбени продукта на тематичен и народностен принцип (експозиции под надслов „В света на унгарското кино” и „Унгарско кино в Шумен” гостуваха в Будапеща през 2010 и 2018 година), а също така и каталог на българските плакати, притежание на музея.